torsdag 28 maj 2009

Nytt med Iggy

För ganska exakt en och en halv månad sedan postade jag detta något skeptiska inlägg gällande Iggys stundande eskapader i jazzens värld. Nu när jag införskaffat "Préliminaires" måste jag motvilligt krypa till korset och erkänna att gamle Osterbergs stilbyte passar honom ypperligt. Ikonens raspiga röst i kombination med den dystra, stundtals bittra lyriken om sex, död och misär skapar en känsla som är fullt jämförbar med Tom Waits eller varför inte en nerdekad Leonard Cohen. Förhoppningsvis betyder det här att de senaste årens närmast pinsamma Stooges-nostalgia är ett avslutat kapitel och att det här kan bli den nytändning som "American"-serien var för Johnny Cash.

tisdag 19 maj 2009

Such hawks such hounds: Scenes From the American Hard Rock Underground DVD



Två dagar blir lätt till fler som snart adderar till en vecka och det är klart folket undrar: "Hur var den där dvd:n egentligen?"

Ja, eftersom mitt liv just nu är fyllt av spännande saker som förvärvsarbete och tvätt, samt att jag drabbats av kronisk trötthet förfaller jag till den late mannens recension: en lista med konstateranden.
  • Fokus ligger i stora drag på Sleep och Scott Wino Weinrich (Saint Vitus, Obsessed, Spirit Caravan, Hidden Hand)
  • Kul att höra Matt Pike, Al Cisneros och producenten Billy Andersson berätta anekdoter om inspelningen av Sleeps monumentala klassiker "Jerusalem"
  • Djuplodande och ingående om uppkomsten och utvecklingen av scenen i Palm Springs med Fatso Jetson och Across the River
  • Märkligt att ett så inflytelserikt band som Kyuss får så pass lite utrymme. Trots att Scott Reeder och Brant Bjork intervjuas snackas det förvånansvärt lite om Kyuss
  • Medverkan från grupper som Comets on Fire och Earthless känns i mina ögon helt omotiverad
  • Frank Kozik som med sitt Man's Ruin Records var en stor del av scenen på nittiotalet nämns endast i förbifarten i en Acid King-intervju
  • Kul med Pentagram-intervju, inte var dag man stöter på en sådan
Nog snackat. Rullen är klart köpvärd så se till att kolla in den.

filmens officiella hemsida läggs det varje vecka upp ett klipp som inte finns med i filmen. Denna vecka är det Wino som snackar om när han gick med i Saint Vitus.

måndag 18 maj 2009

Konstigt beteende: The legend (=Accept) is back (utan Udo)

När det kommer till kritan kan jag inte stå till svars för varför jag är förvånad, det är faktiskt tyskar vi har att göra med, men jag önskar verkligen av hela mitt hjärta att Accept hade bättre omdöme än att för andra gången försöka ersätta Udo Dirkschneider. Jag menar, lärde de sig ingenting av "Eat the heat" (1989) och hade det inte räckt med den kortvariga festivalåterföreningen med Udo. Nåja, new kid on the block heter Mark Tornillo, är jänkare och har lirat i TT Quick, vilket inte säger mig ett smack.

Uppenbart är dock att snubben har noll känsla för stil och finess...



Press release samt två låtar med nya sättningen finns här.

söndag 10 maj 2009

Dystra mörka skogar och en stoner/doom-dokumentär

Har de senaste fyra dagarna befunnit mig i de dystra mörka skogarna i Vånga, Östergötland. Ett ställe dit nymodigheter som rinnande vatten, fungerande avlopp, telefoni och Internet inte hittat. Därav min frånvaro från bloggen.

På väg tillbaka till civilisationen passade jag på att svänga förbi Black Boss Pelle och låna Such hawks, such hounds - Scenes from the american hard rock underground, en DVD-dokumentär om nittiotalets doom/stoner-scen i USA. Doom-farfar Scott Wino Weinrich säger att det är "The best documentation of our music ever done" och Al Cisneros (Sleep, Om) att det är "the first time anyone's gotten the Sleep story right". I teorin låter det onekligen som en riktig toppenrulle.

Återkommer med ett utlåtande senare i veckan. Först väntar två jobbdagar i Paris.

tisdag 5 maj 2009

Myspace-tips: Herätys och Clichés


Herätys http://www.myspace.com/heratys
Herätys från Malmö/Uppsala levererar råpunk i rakt nedstigande led från Riistetyt, Kaaos och Terveet Kädet. De gör det med sådan frenesi, finess och energi att jag är tveksam till om något svenskt band kan mäta sig med detta. Särskilt inte sedan Rajoitus stängt butiken.
En 12"-singel är att vänta på Not Enough Records.
-----


Clichés http://www.myspace.com/officialcliches
Stenhårt gubbsväng (tänk Ac/Dc och Skrewdriver) är det som gäller när Clichés från Norrköping släpper sitt andra album. Det lilla jag hittills hört från "Monkey see monkey do" (släpps av tyska Randale Records) slår det mesta inom genren på fingarna.
På nationaldagen lirar Clichés tillsammans med Gatans Lag och Super Yob på Henriksberg i Göteborg. Då är det obligatorisk närvaro.

söndag 3 maj 2009

Jag rear ut min själ, allt ska bort

Stor gallring i skivsamlingen pågår. Tradera är stället där du kan fynda.
För att spana in mina aktiva auktioner klicka här. Kommer att lägga upp nya grejer kontinuerligt den kommande månaden.

fredag 1 maj 2009

I morgon kväll: Woven Hand

I morgon spelar David Eugene Edwards och hans Woven Hand i Göteborg på ett slutsålt Sticky Fingers. Jag räknar kallt med att det kommer bli en närmast religiös upplevelse.
myspace.com/wovenhand