söndag 5 juli 2009

23. "Baby, I love you" (End of the century, 1980)

Det finns säkert de som har synpunkter på att jag tillåtit mig att inkludera covers i min lista över Ramones trettio bästa låtar, och jag kan i viss utsträckning hålla med om att covers egentligen inte borde ha här att göra. En bra låt är dock alltid en bra låt och när det gäller Ramones har de alltid haft en förmåga att ta andras låtar och göra dem till sina egna.

Att ”Baby, I love you” inkluderades på Phil Spector-producerade ”End of the century” beror på att Spector både producerade och, tillsammans med Jeff Barry och Ellie Greenwich, skrev originalet som på sextiotalet blev en dunderhit med Ronettes krävs det inget snille för att räkna ut.

Den maffiga ”Wall of sound”-produktionen med pampiga stråkarrangemang och i synnerhet den väldigt popiga ”Baby, I love you”, som blev en stor listsuccé även med Ramones, delade inte bara gruppens fans utan även medlemmarna i två led. Joey som var ett stort Spector-fan måste befunnit sig i sjunde himlen, medan Johnny och Dee Dee båda uttryckt sitt missnöje med plattan i efterhand.

I den utmärkta boken ”Please kill me: the uncensored oral history of punk” levererar Dee Dee följande rätt hårda ord om albumet i allmänhet och ”Baby, I love you” i synnerhet:
"I couldn't believe how awful it sounded. It was horrible. I hated "Baby, I Love You". I think that some of the worst crap I ever wrote went on that album."


"Baby, I love you" på Top of the pops 1980:


Ramones om att jobba med Phil Spector:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar